Blogopmaak

Microsoft Power BI: de Business Intelligence oplossing voor een KMO

Patrick Groenweghe • apr. 29, 2022

Een Business Intelligence (BI) oplossing bestaat uit 3 verschillende stappen *:

  • Inlezen van data
  • Opslag en berekenen
  • Visualisatie van informatie.


* Zie mijn vorige blog “Wat is Business Intelligence? Wat betekent het voor een KMO?”.

Microsoft heeft een software-oplossing ontwikkeld die al deze stappen omvat: Power BI.


1.     Microsoft Power BI kan connecteren met een 100-tal verschillende databronnen.

Power BI bevat connectoren waarmee data kan opgehaald worden uit databronnen zoals de meeste databanksystemen, ERP’s, online services, interfaces of gewoon Excel- en tekstbestanden. Met een live verbinding kan er zelfs met real-time data gewerkt worden. Bovendien bevat Power BI een krachtig ETL (Extract, Transform en Load) om de data te bewerken en op te kuisen.


2.     Microsoft Power BI bevat een eigen dataopslag.

Power BI beschikt over een eigen databank die de ingelezen data intelligent opslaat. De databanken of “datamarts” van de verschillende Power BI toepassingen kunnen bovendien gecombineerd worden. Zo creëert u in feite een echt datawarehouse.


3.     Microsoft Power BI bevat tools en een programmeertaal om de data om te zetten in informatie.

De opgeslagen data kan verder bewerkt worden voor de creatie van KPI’s, ratio’s, percentages, versleutelingen of eender welke interessante berekening.

 

4.     Microsoft Power BI zorgt voor de visualisatie en het delen van de data.

In een eenvoudige point en klik omgeving kunnen snel rapporten, overzichten en visualisaties worden gemaakt. Medewerkers kunnen deze rapporten delen, hierover een conversatie opstarten of deze opnemen in hun eigen rapporten. Zo kan iedereen snel zijn eigen analyses uitvoeren, hierover communiceren met collega’s en dit steeds gebaseerd op dezelfde uniforme bedrijfsdata.


En “last but not least”, het grote voordeel voor de KMO is dat Microsoft Power BI eenvoudig op te zetten is en een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding heeft. Power BI werkt in de “cloud” dus u moet geen lokale infrastructuur voorzien en iedereen kan vanop eender welk toestel de rapporten en de grafieken raadplegen.


Ja, ik wil hierover meer weten
Defining OLAP and its Differences from OLTP
door Patrick Groenweghe 26 jan., 2023
Online Analytical Processing (OLAP) is a technology for organizing large, cluttered databases so that they can be analyzed from multiple perspectives for business intelligence applications. It is especially important in the field of Data Science since it is usually a good starting point for more in-depth analysis.
BARC
door Patrick Groenweghe 22 jun., 2022
Als specialist in FP&A (Financial Planning and Analysis) nodigen wij u uit om een kijkje te nemen op de door Business Application Research Center (BARC) vorige week geplubiceerde "Planning Survey 2022".
door Patrick Groenweghe 11 mrt., 2022
Als specialist in FP&A (Financial Planning and Analysis) nodigen wij geïnteresseerden uit om de Digital Nordic & Benelux FP&A Board op 15/3/22 bij te wonen.
OLAP House - Wat betekent BI voor een KMO ?
door Patrick Groenweghe 08 feb., 2022
De meerwaarde van Business Intelligence (BI) bestaat erin de data beschikbaar in de onderneming samen te brengen en op een eenvoudige, intuïtieve wijze ter beschikking te stellen in rapporten en overzichten.
OLAP House - Business Intelligence met coronacijfers
door Patrick Groenweghe 21 jan., 2022
Deze door OLAP House in Microsoft Power BI ontwikkelde Business Intelligence toepassing bezorgt u uitgebreide informatie over de verspreiding van het coronavirus zowel wereldwijd als in België.
Meer posts
Share by: