Blogopmaak

Wat is Business Intelligence? Wat betekent het voor een KMO?

Patrick Groenweghe • feb. 08, 2022

Wat is Business Intelligence ?

Business Intelligence (BI) is het verzamelen, opkuisen en analyseren van gegevens over de onderneming met als doel deze om te zetten in nuttige informatie om gerichte acties te kunnen nemen. BI helpt bedrijven om efficiënter te werken en zo een competitief voordeel te creëren.


De meerwaarde van BI bestaat erin de grote hoeveelheid van data beschikbaar in de onderneming samen te brengen en op een eenvoudige, intuïtieve wijze ter beschikking te stellen in rapporten en overzichten. Deze rapporten zullen u helpen om uw bedrijf beter te begrijpen, in te spelen op de snel veranderende markt, uw concurrenten voor te blijven en dus uw bedrijf te helpen groeien.


In 3 stappen vormt BI uw bedrijfsgegevens om tot informatie:

  • Inlezen van data: Uit verschillende bronnen en systemen wordt data via een zogenaamd ETL (Extract, Transform en Load) ingelezen.
  • Opslag en berekenen: De data wordt in een databank opgeslagen en omgevormd tot informatie.
  • Visualisatie van informatie: De informatie wordt op een intuïtieve en overzichtelijke wijze ter beschikking gesteld van wie erom vraagt.
OLAP House - Wat is Business Intelligence ?

Wat betekent Business Intelligence voor een KMO?


Gedaan met problemen zoals:

  • Een wirwar aan Excel, met elk zijn eigen waarheid
  • Overtypen of “cut and paste” van Excels om cijfers te kunnen vergelijken
  • Te grote en te trage Excel bestanden die soms niet meer openen en uiteindelijk veel te veel cijfers bevatten
  • Elke keer opnieuw veel en repetitief werk om de data ter beschikking te krijgen
  • Eilandjes van informatie en discussies over wie de juiste informatie heeft
  • Informatie in het verkeerde formaat, vanuit het verkeerde standpunt
  • Complexe Pivot Tabellen
  • Informatie alleen beschikbaar op uw PC op kantoor, niet op uw mobile en onmogelijk te delen met collega’s.


Met BI wordt rapportering een plezier. De informatie komt eenvoudig en intuïtief ter beschikking voor iedereen in de onderneming (boekhouding, verkoop, marketing, ...):

  • Standaardrapporten met de meest recente cijfers kunnen raadplegen met een paar muisklikken waarbij u zelf kiest welke cijfers u wil raadplegen en vanuit welk perspectief (in de tijd, per product, per klant, per leverancier, per vestiging,…)
  • Uw cijfers komen tot leven met grafieken of door in te zoomen naar meer detail.
  • Uw rapporten kunnen delen met uw collega’s en eventueel commentaren toevoegen zodat u een conversatie over de cijfers kan opstarten.


Kortom, u kunt heel wat tijd winnen en productiever werken.


Ja, ik wil hierover meer weten
Defining OLAP and its Differences from OLTP
door Patrick Groenweghe 26 jan., 2023
Online Analytical Processing (OLAP) is a technology for organizing large, cluttered databases so that they can be analyzed from multiple perspectives for business intelligence applications. It is especially important in the field of Data Science since it is usually a good starting point for more in-depth analysis.
BARC
door Patrick Groenweghe 22 jun., 2022
Als specialist in FP&A (Financial Planning and Analysis) nodigen wij u uit om een kijkje te nemen op de door Business Application Research Center (BARC) vorige week geplubiceerde "Planning Survey 2022".
OLAP House - Power BI: De Business Intelligence oplossing voor een KMO
door Patrick Groenweghe 29 apr., 2022
Microsoft Power BI omvat de 3 noodzakelijke onderdelen van een BI oplossing: Inlezen van data, Opslag en bewerken van data en de Visualisatie van de gesynthetiseerde bedrijfsinformatie.
door Patrick Groenweghe 11 mrt., 2022
Als specialist in FP&A (Financial Planning and Analysis) nodigen wij geïnteresseerden uit om de Digital Nordic & Benelux FP&A Board op 15/3/22 bij te wonen.
OLAP House - Business Intelligence met coronacijfers
door Patrick Groenweghe 21 jan., 2022
Deze door OLAP House in Microsoft Power BI ontwikkelde Business Intelligence toepassing bezorgt u uitgebreide informatie over de verspreiding van het coronavirus zowel wereldwijd als in België.
Meer posts
Share by: